Sostenibilitat en tota la seva extensió
Sostenibilitat mediambiental
Els projectes o millores ambientals impulsades pel CZFB, com el consum d'energia i la generació de residus, formen part de l'activitat constant de la institució per contribuir al desenvolupament sostenible, en línia amb la seva Guia de Bones Pràctiques Ambientals i la seva Política Ambiental.
Projectes de sostenibilitat i millores ambientals
El Consorci ha continuat impulsant diversos projectes amb caràcter mediambiental el 2024, per disminuir el seu impacte en l'entorn i vetllar per una millora en el seu acompliment sostenible, amb accions com les següents:
Veure accionsGeneració de residus
En aquest aspecte destaca la campanya CZFB RECICLA, per conscienciar els treballadors i usuaris de la importància de la separació dels residus per al seu reciclatge (amb diversos consells i un canal de consultes). Objectiu: augmentar el percentatge de residus recollits selectivament fins a un 60% el 2026 (les dades recollides fins a octubre de 2024 mostren que el 36% dels residus generats s'han classificat correctament).
Jornades i visites
El Consorci va participar, el mes d'abril, a la setena jornada de debat i experiències per a una economia circular i competitiva, celebrada al DFactory Barcelona.
Llegir mésConsum de recursos
Progrés a l'acció corporativa sostenible
respecte de 2023
S’ha consumit
un 11 % menys d’energia total
S’ha consumit
un 32 % menys d’aigua
S’han emès
un 15 % menys de tones equivalents de CO2
S’ha consumit
un 49 % menys de kg de paper
-
Exigència de materials ecològics, sostenibles o reciclats i de segells mediambientals
-
Reducció d’un 51,49 % al consum de paper en comparació amb l'exercici anterior
-
KPI de compra sostenible equivalent al 100%
-
Estalvi en el transport en unificar compres en mes, semestre i any: suposen a tancament un 30,52% del total de les compres realitzades
-
Protocol de reaprofitament de béns en desús per a un consum responsable i aprofitament social
Creació del Club de la sostenibilitat ZF
L'increment de la participació d'empreses del CZFB a l'Observatori de la Sostenibilitat creat el 2023 millora el compliment dels seus objectius en la recopilació dels indicadors i impactes ESG/RSC, seguint referents internacionals reconeguts i proporcionant KPI’s agregats.
A finals de 2024 es va formalitzar el Club de la Sostenibilitat ZF per facilitar al màxim la dinàmica d'entrada de dades de les empreses als indicadors de l'Observatori de la Sostenibilitat, per animar les empreses a aquest procés i a relacionar-se entre elles i entre els seus professionals de Sostenibilitat. En aquesta primera reunió es va donar un reconeixement a les empreses de la ZF Akzo Nobel i PRECERO com les empreses més proactives en l'aportació de dades per a l'Observatori (2024 First Sustainability Early Adopter de l’Observatori de la Sostenibilitat).
LA MILLORA DE LA SOSTENIBILITAT ÉS UNA CONSTANT A LA ZF

El CZFB va participar en diferents reunions d'aquest projecte (creat per la Generalitat el 2023), que va aportar fins a 70 propostes, com la relativa a la necessitat de disposar d'aigua regenerada al polígon industrial per afrontar les necessitats hídrides en temps de sequera.
El CZFB va participar en aquesta trobada amb representants d’Aigua és Vida, la Cambra de Comerç de Barcelona, la Comunitat d'Usuaris d'Aigües del Delta del Llobregat, la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVAC), el Consell Comarcal del Baix Llobregat, el Consell Comarcal del Vallès Oriental, la Diputació de Barcelona, la Fundació Catalana de l’Esplai, el Gremi d'Hotels de Barcelona, el Catalan Sports Cluster (INDESCAT), Mercabarna, el Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, el Port de Barcelona, la Taula del Tercer Sector, el sindicat Unió General de Treballadors (UGT Catalunya), la Unió de Federacions Esportives i la Unió de Pagesos de Catalunya.
SOM PART DE L’ECONOMIA CIRCULAR
El CZFB va participar amb Mercabarna, com a membres de suport, en la comunicació i difusió dels resultats del projecte Foodwaste for Foodpack (dels Grups Operatius de l'Associació Europea per la Innovació) per promoure l'economia circular i reduir l'impacte ambiental. El projecte promou la valorització dels residus de la indústria transformadora de fruites i hortalisses per obtenir un material d'envasament per a la indústria agroalimentària a partir de fibres.

En un moment clau per al futur logístic i energètic de Catalunya, es va signar a les oficines del CZFB un acord de col·laboració entre la Fundació Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), representada pel seu director, Joan Ramon Morante, i Barcelona-Catalunya Centre Logístic (BCL), representada pel seu president, Pere Navarro. Objectiu: treballar per una gestió més sostenible i innovadora.

SGS, líder mundial en assajos, inspecció i certificació, va anunciar l'obertura de les seves noves instal·lacions a prop del Port de Barcelona, al cor del CZFB. Com van destacar des de la companyia: “Aquesta inauguració marca l'inici d'una nova era d'expansió i millora de serveis crucials per al comerç internacional, en un dels ports més importants d'Europa”.
Accions
- A la Seu Central s'han fet diverses actuacions per millorar
l'eficiència energètica, com la millora de la façana sud de
l'edifici (envolupant tèrmic), la substitució de lluminàries
per LED i instal·lació de sensors, així com la substitució
dels climatitzadors i connexió a la xarxa d'Ecoenergies.
- A l'edifici BP també s'han realitzat mesures per la millora energètica: reforma de la façana mur cortina i reforma de la instal·lació de la il·luminació.
- Les instal·lacions del CZFB van acollir una prova pilot de sensors de jardineria intel·ligent (tecnologia Fliwer) basada en el control dels paràmetres vitals per a les plantes (llum, temperatura, humitat ambiental, aigua i dosificació de fertilitzants).
- S'han instal·lat làmines solars a les finestres de l'edifici DFactory per minimitzar l'impacte de l'energia solar al seu interior. I s'han fet treballs de millora de la façana de l'edifici BP, que permetran una millor eficiència de l'energia consumida.
- Amb l'objectiu d'augmentar el percentatge d'energia verda consumida, la Seu Central, els edificis DFactory, MediaTIC, Nexus I, Nexus II, BP, Dolors Aleu, Zona Franca Duanera i les zones comunes del polígon, s'han canviat a una comercialitzadora elèctrica que ofereix percentatges més alts d'energia d'origen renovable.
Jornades i visites
El Consorci va participar, el mes d'abril, a la setena jornada de debat i experiències per a una economia circular i competitiva, celebrada al DFactory Barcelona. El delegat especial de l'Estat, Pere Navarro, va inaugurar aquesta iniciativa, que va finalitzar amb una visita dels assistents al HUB d'indústria 4.0 del DFactory. La jornada va acollir propostes com la ponència "Implementation Agenda for a Circular Amsterdam 2023-2026" i les taules d'experiències sobre gestió de l'aigua, residus, eficiència energètica i innovació i sostenibilitat.
El mes de novembre, es va realitzar una visita guiada a les instal·lacions d'Ecoenergies de la Zona Franca, relacionada amb la implicació dels treballadors en la certificació EMAS, que va incloure la participació al concurs "EMAS Let’s Play".