Districte 4.0: La innovació que transforma la indústria
PERTE VEC
Laboratori de Mobilitat Connectada de la Zona Franca de Barcelona
02 INDUSTRIAL PERTE VEC El PERTE el Vehicle Elèctric i Connectat (VEC) reuneix 24 iniciatives estructurades entorn de tres eixos: Descarbonització, Connectivitat i Mobilitat. El projecte tractor, titulat “Ecosistema industrial d’innovació per a la fabricació del Vehicle Elèctric i Connectat a Espanya” , compta amb un pressupost total de 74 milions d’euros i es desenvolupa sota l’expedient VEC-010000-2022-8.
Dins de l’eix de Connectivitat, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) participa en un dels 24 projectes primaris: “Entorns de Test per a la Mobilitat Connectada” (ETMC), amb un pressupost total de 9,6 milions d’euros.
Aquest projecte està finançat pel Ministeri d'Indústria i Turisme (MINTUR) dins del marc dels fons Next Genera- tion de la UE. El projecte és liderat per CTAG i compta amb la participació d'empreses com Tradia (Cellnex), Idiada, Centro Zaragoza, Eurocybcar S.L., CZFB, Fivecomm, Tecnivial i Optare Solutions.
El CZFB, en col·laboració amb Tradia (Cellnex), forma part del Paquet de Treball número 5 (PT5): “Laboratori Zona Franca Barcelona”, contribuint així al desenvolupament i validació de solucions innovadores per a la mobilitat connectada.
-
Descarbonització
-
Connectivitat
-
Mobilitat
OBJECTIUS DEL PROJECTE
Definir l’arquitectura tecnològica
- Identificar i dissenyar els components necessaris per crear un sistema eficient de comunicació V2X (Vehicle-to-Everything) que s'adapti a les particularitats de cada entorn.
- Poden incloure xarxes de comunicació, sensors, càmeres i altres dispositius que permetin la interacció entre vehicles i infraestructures.
Seleccionar casos d’ús
- Determinar exemples concrets de situacions en què es podrien aplicar les tecnologies de mobilitat connectada.
- Aquests casos inclouen escenaris com la detecció d'un obstacle a la via, un vehicle accidentat, l'estat dels semàfors o l'avís d'una calçada molla.
Desenvolupar metodologies de prova
- Establir protocols clars per avaluar el funcionament de les solucions tecnològiques en aquests escenaris.
- En aquest context, definir com es simularan les situacions reals, quins paràmetres es mesuraran i com es documentaran els resultats.
Principals resultats del projecte
- Disseny de l'arquitectura tecnològica específica per al laboratori de la Zona Franca.
- Metodologia de proves i protocols de test per a futurs escenaris i serveis en entorns urbans reals.
- Avaluació dels resultats finals del paquet de treball núm. 5.
Component innovador del projecte
Aquest projecte, de caràcter “Investigació Industrial”, té com a objectiu adquirir coneixements més enllà de l’‘estat de l’art’ en diversos àmbits:
- Definició de casos d'ús futurs de la Mobilitat Connectada en entorns urbans i logístics.
- Arquitectura tecnològica de connectivitat capaç de recrear entorns de prova similars a situacions reals.
- Desenvolupament de metodologies i procediments de prova que abordin de manera integral els components de la Mobilitat Connectada, provant tant elements individuals com tota la cadena de valor.
Objectiu final
Conceptualitzar un espai de proves a mig i llarg termini per als components de la mobilitat elèctrica i connectada.
Desafiaments 2025:
Un nou any d'innovació i progrés
Treballem, dia a dia, per consolidar el creixement de la nostra proposta de desenvolupament sostenible, amb la innovació en el seu sentit més ampli com a eix de totes les nostres activitats. Amb l'Actualització del Pla Estratègic 2025-2029 com a base i amb projectes com els següents:
- Impulsar els projectes de Desenvolupament Econòmic i Social del Territori, Integració Urbana del Districte 4.0 i Compliment en ESG.
- Segona fase d'execució del DFactory Barcelona.
- Ratificar l'èxit de convocatòries com SIL Barcelona, Barcelona New Economy Week (BNEW) i Barcelona Woman Acceleration Week (BWAW).
- Continuar amb la reactivació de la producció de vehicles a l'antiga planta de Nissan. Un exemple de reindustrialització d'aquesta àrea econòmica.
- Projectar l'activitat relacionada amb l'acord amb l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).
- Continuar impulsant l'ecosistema emprenedor a través de la Incubator 3D i la Incubadora de Logística 4.0.